Rättegången börjar över medlare, dödlig fransk viktminskningsdrog


Illustration för artikel med titeln Rättegång börjar över dödlig fransk viktminskningsdrog

Bild: AP

En rättegång mot ”mord och bedrägeri” har öppnats i Frankrike, mot ett viktminskningsdrog som dödade så många som 2000 personer och lämnade många, många fler med livslånga hälsoproblem.

”Privatägd Servier, regulator Agence nationale de securite du medicament (ANSM) och 21 tilltalade kommer att möta mer än 2600 käranden som tror att läkemedelsproducenten medvetet vilselett patienter i årtionden, hjälpt av lättsamma myndigheter,” Reuters förklarade. De väktare försedd ytterligare bakgrund:

Servier, ett av Frankrikes största och mest kraftfulla privatägda laboratorier, anklagas för att dölja mördarens biverkningar av ett allmänt förskrivet läkemedel som kallas Medlare. Den franska statliga läkemedelsmyndigheten anklagas för mildhet och inte agera för att förhindra patientdödsfall och skador.

Mediatorpillret var ett amfetaminderivat som marknadsfördes till överviktiga diabetiker men det ordinerades ofta till friska kvinnor som en aptitdämpande medel om de ville gå ner några kilo. Även friska, smala och sportiga kvinnor ordinerades det av sina läkare som rekommenderade att de skulle ta det för att undvika viktökning.

Läkemedelsföretaget som tillverkade läkemedlet, Servier, har redan betalat ut 132 miljoner euro för läkemedlet, vilket låter mycket, tills du läser att ”Advokater hävdar att Serviers laboratorium medvetet vilselett patienter i årtionden, hjälpt av lätta myndigheter. Läkemedelsproducenten har anklagats för att tjäna minst 1 miljard euro från drogen, samtidigt som han känner till dess faror. ”

”Slutligen ska vi se slutet på en oacceptabel skandal”, säger Irène Frachon, lungläkaren som hjälpte till att oroa sig för läkemedlet 2007. ”Den så kallade medicinen är i själva verket ett gift.”

Det är just därför feta människor är så nervösa och ofta misstroade mot läkare och andra mötesplatser med det medicinska systemet. Mediator är inte ens det första exemplet på ett dödligt dietläkemedel – Fen-Phen verkade som ett mirakel tills det måste skrek från marknaden efter att den var kopplad till hjärtproblem. (Och sedan finns det en värld av skumma bantningspiller tillgängliga uppkopplad, utan att ens gå igenom en läkare i första hand.) Ibland är det faktum att de inte kan se förbi din vikt bara frustrerande; ibland är det helt farligt.Source link