Fat-Shaming, vacciner och pandemin


Mer än 20 år senare kan jag fortfarande komma ihåg att min mormor räckte mig silverboken med tecknad filmomslag och känslan av att jag behövde göra något. Jag var nog omkring 13; detaljerna har barmhärtigt bleknat med tiden, men omslaget och känslan bränns i min hjärna. Och så var det med en speciell typ av minns rädsla och bagage som jag läste en ny NPR rubrik: “Hur föräldrar kan ta itu med barnens pandemisk viktökning.” Barn har fått sina liv uppe under det senaste året, isolerade från sina vänner och stängda ute från så många utrymmen och aktiviteter; så många av dem har tappat farföräldrar, föräldrar och andra människor de brydde sig om. Varför är vikten det som betyder något? Självklart är det alltid vikten som spelar roll, stor i amerikansk kultur som en besatthet, en syndabock, en gravitationskraft som förvränger diskussioner om kondition, om mat, om kroppar. Inte bara i amerikansk kultur utan för oss som faktiskt är feta.

Den accelererade vaccinutrullningen har lett till en översvämning av livsstilsinnehåll, men en berättelse stiger över de andra: vikten och vad man ska göra åt det. Ett New York Times rubriken gav de dåliga nyheterna: ”Hur mycket vikt fick vi under lockdowns? 2 pund i månaden, studietips. ” Pjäsen täckte en studie som publicerades i mars i JAMA Network Open; God morgon Amerika plockade upp samma studie och rekommenderas sin publik “Hur man tränar säkert i gymmet mitt i koronaviruspandemin.” Den långvariga personliga hälsokolumnisten för Tider, Jane E. Brody, valde en mer aktiv skamställning i mitten av mars bit. Hon skrev:

Landet stod plötsligt inför brist på mjöl och jäst när miljontals amerikaner “fastnade” hemma gick på en baksinnande. Medan jag förstod deras behov av att lindra stress, känna mig produktiv och kanske hjälpa andra mindre förmögna eller så benägna, var inte bröd, muffins och kakor de mest hälsosamma produkter som kan ha uppstått från pandemikök.

Detta var ett motiv under hela pandemin, en som tagits upp av Whole Foods grundare John Mackey i en intervju där han stressad en länk mellan covid och fetma och utropade: “Människor måste bli klokare om sina livsmedelsval.” Även när media inte klippte det farligt nära att skylla på människor för att dö av covid, har oro för att “packa på” pund kvarstod under hela pandemin. De Tider plockade också upp en studie av viktminskningsmärket Nutrisystem i oktober (“Använda pandemin som ett tillfälle att gå ner i vikt och komma i form”) och en i tidskriften Fetma i december (”Ja, många av oss äter stress och går upp i pandemin”).

Inte ens ett företagsinitiativ för att uppmuntra vaccination undkom oro; när Krispy Kreme tillkännagav en kostnadsfri donutkampanj för dem som hade fått jab, en professor i folkhälsa tog den på sig att kritisera kampanjen; “Som folkhälsoexpert kan jag inte stödja en diet med dagliga munkar”, skrev hon.

Det är inte som att någon är förvånad över att höra att de har fått 20 pund i pandemin. folk vet om byxorna passar eller inte passar. Det är inte en chock att ett år av stress skulle leda till en viss viktökning, och mycket av Amerika har spenderat det senaste året med mycket, mycket större problem än ytterligare 10 pund. Och många amerikaner har också varit mer bekymrade över att ha tillräckligt med att äta, vilket framgår av långa rader vid matskaffer över hela landet.

Men spridningen är också en del av ett decennielångt mönster i hur Amerika talar om vikt som bara inte hjälper. Om det var så hade inte procentsatserna fortsatt att krypa upp, upp, upp; klart, det finns strukturella faktorer på jobbet som långt uppväger varje individs kaloriräkning. Och ändå, det är vad dessa berättelser alltid kommer tillbaka till. Diskussionen om personlig hälsa, om och om igen, inramas i termer av vikt snarare än att centrera de metoder som är bra för alla kroppar – motion och hälsosam kost – oavsett storlek. Och också besattheten av personligt ansvar döljer möjligheterna för strukturella lösningar.

Dessutom gör det tyngre människor eländiga.

Jag kommer inte ihåg hur gammal jag var när jag först blev medveten om att jag var fet eller åtminstone benägen till chubbiness, vilket antyder att det var tidigt i grundskolan eller till och med tidigare. Jag vet att jag var väl medveten om skam i fjärde klass, för jag minns den sjunkande känslan när något “om dig” -kalkylblad krävde att du skrev ner din vikt. (Jag är ganska säker på att jag tappade siffrorna.) När min mormor gav mig den dietboken vid den tiden, rakade jag bort det antal som stod mellan mig och det normala verkade verkligen vara uppnåbart om jag helt enkelt tänker på det. Allt som behövdes var rätt kombination av grapefrukt, keso och viljestyrka. Det var nog inte första gången vi hade en liknande konversation, och det var inte den sista.

Illustration för artikel med titeln The Weight

Foto: Kelly Faircloth

Med fördelen av vuxen bakåt kan jag se att min mormor kom från en plats med oro och en oro för sin egen kropp. (Hon var för alltid modet dietande, och hennes rörlighet var begränsad på grund av en bilolycka år tidigare.) Det är dock poängen: de saker som vänligen menas gör fortfarande ont. Och det var inte bara hon; Jag växte upp i söder på 80- och 90-talet och i den mån det fanns några Kvinnor är helt bekväma i sina kroppar, ja, de var tunna på marken. Populärkulturen gav inte heller några alternativa visioner: meddelandena fanns överallt. Och så under den påtagliga perioden i mitt liv där jag kanske hade bildat ett bekvämt förhållande med grönsaker och motion, började jag istället tänka mig själv som en person som alltid skulle existera i en orolig spänning med sin egen kropp. Den känslan av mig själv kastade mitt förhållande till maten jag åt och de fysiska aktiviteter jag valde till fullständig oordning.

När New York expanderat vaccin tillgänglighet för kliniskt överviktiga – alla med ett BMI på 30 eller högre – jag ska erkänna att jag kände mig konstig om det. Inte skyldig, exakt; det är inte “fusk” att boka tid när myndigheterna säger att det är dags att boka tid. Det var mer ett eko av det obehag, skam och skuld jag har haft i många år om min kropp, som ofta är inramad som ett problem. Det är mer som jag är van vid bristen på boende – kläderna som inte passar, stolarna som är för små – och rör mig genom världen därefter. Jag förväntar mig en föreläsning om varje resa till läkarmottagningen; Jag gick igenom en hel graviditet med ”KOMPLIKATIONER: MORBID FETTIGHET” inskriven på de olika formerna som jag bar runt mitt OB / GYNs kontor. Det kändes overkligt att mitt förbannade BMI kan “gynna” mig på något sätt – men det var naturligtvis inte alls en “fördel” utan ett enkelt folkhälsodom om risk.

Så mycket vilar på en fet kropp – så mycket symbolik för sig själv, för andra, för samhället. Det är för mig den sanna vikten, den vikt som lägger slitage på min kropp och min ande. Jag kommer också ihåg det ögonblick jag visste att min mormors äggstockscancer skulle döda henne: Efter läkarmottagning såg jag hur hon beställde en milkshake utan att så mycket som hemming eller hawing. Jag visste också att jag var tvungen att hitta ett sätt att leva som inte kretsade kring att oändligt kämpa med min egen kropp.

Ironin är att arbeta hemifrån i ett år har varit bra för mina matvanor. Jag började äta gröna smoothies till frukost; Jag experimenterade med mina middagsmenyer och utvecklade åsikter om specifika salladsorter. Desperat efter underhållning med min hemma-småbarn började vi besöka närliggande gårdsbestånd och upptäckte glorierna från New Yorks persikor på sommaren. Jag hade en uppenbarelse: Jag faktiskt tycka om sallad. Det är inte en straffmat, eller ett dyster krav på en snäv syn på skönhet eller en syssla; det är något som jag verkligen tycker om att äta. Jag hade aldrig insett detta för även efter att jag bestämde mig för att sluta oroa mig för siffrorna på skalan var mitt förhållande till mat fortfarande så fylligt. Det tog år och år av exponering för fettacceptans och livserfarenhet att nå denna punkt; ingen självbelåten artikel om folkhälsa har gjort något för att hjälpa processen. Jag tänker ibland på den vänliga bosatta handledaren på college som tog över en liten sidosallad efter att ha bedömt innehållet i min bricka och bestämt att den inte hade tillräckligt med grönsaker. En livstid av sådana stunder fick mig att associera hälsosam mat med förödmjukelse och skam under mycket, mycket lång tid.

Till min enorma förvåning – i strid med alla stereotyper om feta människor – tycker jag också att jag gör exakt vad alla dessa artiklar antagligen vill att jag ska göra och fantiserar ständigt om att gå tillbaka till gymmet, tidigare ett utrymme jag förknippade med att vara iögonfallande och på fel plats. Strax före pandemin gick jag äntligen över pengarna för någonstans med en knäbassäng, för om det finns en fysisk barndomsaktivitet i barndomen som jag inte har annat än de bästa möjliga minnena, är det simning. Simning har alltid varit rörelse för rörelsens skull, för skojs skull, obevektad av trycket att krympa antalet på skalan. I en månad sjönk jag rutinmässigt i det blå vattnet och strök mig ner och tillbaka, ner och tillbaka. En annan insikt: Jag får faktiskt dessa träningsendorfiner.

Jag föreställer mig att jag glider tillbaka i vattnet och glider längs med ögonhöjd och drar mig med. Jag kanske tar simning på öppet vatten, föreställer jag mig. Kanske blir jag en av de människor som tar långhelgsturer i naturen. Kanske kommer jag in i kajakpaddling, skär genom det öppna vattnet, fortfarande tung men ändå viktlös. Hoppas, säger de, fjädrar evigt.

Source link